engelse versie
introductiedownloadsfoto'saanpassingenlinkste koopgastenboekcontact
TITEL VERVANGEN ACHTERRUITJE TITEL
deel grote vak De een of andere vandaal had mijn rechter achterruitje ingeslagen. Er lag niets waardevols in de auto ofzo, het is al de zoveelste auto hier in de buurt en er lijkt een voorkeur voor klassiekers te zijn om de een of andere reden. Hoe dan ook ik moest aan een nieuw ruitje zien te komen. Met de hulp van een prikkerstransportje was dit gelukkig snel geregeld en toen de ruit er nog in zien te krijgen!


Eerst de oude ruit natuurlijk netjes verwijderd en daarna alle plakband resten van de de rubbers verwijderd met wat thinner. In afwachting van de nieuwe ruit had ik de ruit namelijk helemaal dichtgeplakt met tape. Nadat ik de rubber rand en de pees schoongemaakt had, heb ik ze een halve dag te weken gelegd in warm water met afwasmiddel zodat de boel weer een beetje soepel werd. Achteraf bleek dat een erg goed idee!
De officiŽle mannier om een ruitje te plaatsen is met behulp van een touwtje. Ik zal proberen uit te leggen hoe het werkt, misschien heb je er wat aan, maar zelf heb ik het uiteindelijk op een andere manier gedaan. Grofweg zijn er twee mogelijkheden, namelijk eerst de ruit in de rubber rand doen en dan het geheel in de auto zien te krijgen. De andere optie is eerst de rubber rand in de auto doen en dan de ruit erin zien te krijgen. Op de foto heb ik gekozen voor de eerste optie.

stap 1:
Doe de rubber rand rond de ruit en doe een touwtje (zo'n witte nylon draad werkt goed) door de gleuf die in de sponning van de auto moet vallen. De uiteinden van het touwtje laat je bovenaan uitkomen.

stap 2:
Smeer de rubber rand helemaal in met afwasmiddel, dan gaat het allemaal wat makkelijker in de auto zometeen!

stap 3:
Duw vanaf de binnenkant van de auto de ruit zo ver mogelijk naar boven in de sponning. De ruit is aan de bovenkant net iets smaller dan aan de onderkant. Hierdoor kan je de ruit vanaf onderen al vrij ver erin schuiven. Dit is overigens de reden dat ik uiteindelijk zelf het touwtje niet gebruikt heb, maar daarover later meer. Zorg ervoor dat de uiteinden van de touwtjes naar buiten komen te hangen.

stap 4:
Vanaf hier is het even een klusje voor twee personen. De een moet namelijk aan de binnenkant rustig tegen de ruit duwen en de ander trekt rustig aan het touwtje de rubber rand steeds een stukje verder weg. Op die manier komt de ruit er steeds verder in te zitten en het touwtje haal je er op die manier uit.

Doordat het een rubber rand is met een pees erin, heb je tamelijk veel ruimte om de ruit erin te krijgen. Ruiten in een rubber rand zonder pees is een stuk lastiger en dan is de touwtje-manier zeker nodig. Maar blij het plaatsen merkte ik dat het zonder waarschijnlijk ook wel zou gaan lukken en dan had ik niet persť een extra persoon nodig. Ik heb eerst de rubber rand in de sponning van de auto gedaan en toen vanaf de buitenkant de ruit er vanaf onderen zover mogelijk in geschoven. Toen bleef er nog een centimeter of vijftien over, wat wat lastiger ging, maar met hehulp van een plamuur met kreeg ik dat ook wel over de ruit. Een beetje op een vergelijkbare manier waarop je een buitenband van je fiets weer om de verg legt. Het was overigens wel prettig dat iemand de ruit aan de binnenkant even tegenhield.
En zo ziet het er dan weer uit, netjes toch? Alleen nog even de sticker van de ruit afhalen. Uiteindelijk was het lastigste misschien nog wel om de ruit niet te laten vallen, want die was spekglad geworden van al het afwasmiddel...


deel grote vak
deel grote vak