engelse versie
introductiedownloadsfoto'saanpassingenlinkste koopgastenboekcontact
TITEL GELUIDISOLATIE TITEL
deel grote vak Deel 2: Absorbtie motorkap

Als onderdeel van het totale project geluidisolatie heb ik ook absorbtie aangebracht onder de motorkap. Moderne auto's hebben dit over het algemeen standaard al, maar mijn Land Rover dus niet. Ik heb zitten twijfelen tussen een motordeken of absorbtie onder de motorkap. Ik heb uiteindelijk voor het laatste gekozen. Aangezien je regelmatig bij de motor moet kunnen om te pijlen e.d. en omdat ik liever niet iets los bovenop de motor heb liggen heb ik gekozen voor absorbtie onder de kap.

Effect van de absorbtie is duidelijk merkbaar. Geluidsniveau is in zijn geheel wat lager geworden en vooral alle scherpe en hoge geluiden zijn volledig weg. Blijft over de zware brom van de dieselmotor. Volgende stap is het aanbrengen van ontdreuning en isoatie tegen het schutbord en de deuren e.d. wordt vervolgd dus.

Overigens ben ik er ook achter gekomen dat de herrie die ik ging horen boven de 80 km per uur en waarvan ik dacht dat het de voorste cardanas was, niet de cardan is maar de rode pook van de lage gearing is die begint te rammelen.


Het materiaal waar ik voor gekozen heb is Merfocell PU wat te koop is bij www.noisecontrol.nl. Het is een dikke zelfklevende schuimrubberen mat die afgewerkt is met een olie- en vochtwerende laag.
Eerst heb ik een paar gaten in de motorkap dichtgemaakt door er een paar stukjes aluminium onder te lijmen met epoxylijm. Daarna heb ik de hele motorkap volgeplakt met Merfocell PU. Een paar reststukje die ik over had heb ik nog ergens in het motorruim geplakt tegen de zijkant van de wings.


deel grote vak
deel grote vak