engelse versie
introductiedownloadsfoto'saanpassingenlinkste koopgastenboekcontact
TITEL NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE deel 4 TITEL
deel grote vak
 

Nog een paar kleine stukjes te gaan en dan heb ik de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgebreid doorkruist en weet ik goed wat er te zien is. Vandaag heb ik het gebied in de omgeving van Nieuwegein bezocht.

Voor de oplettende kijker: De blauwe nummerplaten zitten op de auto! Inmiddels is het een personenwagen in plaats van een bedrijfswagen. De extra lampen werken nog niet, maar zodra ik hiermee klaar ben, meer informatie en foto's op deze website.

 

En nog een foto aan het Amsterdam Rijnkanaal. Op de achtergrond de brug naar de plofsluis van de linie.

 

Dit is een sluisdeur in het Lekkanaal. Het Lekkanaal verbindt de Lek met het Amsterdam Rijnkanaal. De sluis is nu niet meer in functie. Het is een zogenaamde inundatiesluis, die gebruikt werd om stukken land onder water te kunnen zetten (inunderen).

 

Als deze sluis opengezet werd liep het water vanuit het Lekkanaal de achtergelegen polder in. Op die manier werd het gebied onbegaanbaar voor de vijand. De hoger gelegen dijken in die ondergelopen gebieden die dus wel begaanbaar bleven (accessen) werden verdedigd met de forten.

 

Op de achtergrond zie je de plofsluis bij Nieuwegein. Vroeger was het Amsterdam Rijnkanaal niet breder dan deze sluis. Nu is het Amsterdam Rijnkanaal twee keer zo breed en kan er gewoon langs de sluis gevaren worden.

 

De plofsluis was bedoeld om in geval van oorlog het Amsterdam Rijnkanaal te kunnen afsluiten. Daarvoor waren er twee betonnen bakken boven het kanaal gemaakt. In de bakken zat allemaal puin. In geval van oorlog konden er dan springladingen aangebracht worden onder de bakken en zou de hele handel opgeblazen worden zodat het puin naar beneden zou vallen en het kanaal zou afsluiten.

 

Inmiddels zit er geen puin meer in de bakken en bij mijn weten is er een schietvereniging in gehuisvest.

 

Gewoon een leuk plaatje.

deel grote vak
deel grote vak